Uçucu Yağların Kullanım Alanı
Aromatik yağlar ve özellikleri genel olarak üç farklı yolla kullanılır. Bunlar burun yoluyla, cilt ve mukoza yoluyla ve ağız yoluyla alınmasıdır. Kullanım amacınıza göre uygun bir yağı uygun bir metodla vücudunuza almak, etkilerini gözlemleyebilmek için olmazsa olmazdır. Aynı yağın farklı şekillerde kullanımı farklı sonuçlar doğurabilir ve kendine özel düzenlemeler gerektirir. Bu nedenle kullanmadan önce uzman tavsiyesi kullanım amacına ulaşmak ve doğru etkiyi sağlaması için çok önemlidir.
Burun Yoluyla: Aromatik yağlar nedir hangi metod en sık kullanılır, aromaterapide kullanılan en yaygın metodlardan birisidir. Bir difüzor ya da yağ lambasında uygun miktarda kullanılan uçucu yağ, koku yoluyla vücuda alınır ve limbik sistemde işlenir. Bir dizi kimyasal reaksiyon ve elektriksel iletimden sonra kullanılan yağa göre belirli vücut fonksiyonları ya da belirli vücut sistemleri uyarılır ve yağ etkisini gösterir. Koklama ve koku yoluyla etkinin mekanizması ve nedenleri tam olarak anlaşılamamış olmasına rağmen, özellikle tıbbi aromatik bitkileri kullanmanın sonuçları birçok kez araştırılmış ve olumlu etkileri gözlemlenmiştir. Bu yolla etkili bir kullanım için birkaç damlası sıcak suyla karıştırılarak ortama dağılan su buharı, taşıyıcı olarak görev yapar.
Cilt ve Mukoza Yoluyla Yapıları gereği deriye nüfuz etmeleri hızlıdır. Bu özelliklerinden dolayı masaj ve banyoda kullanımları etkili sonuçlar verir. Topikal kullanımlarda en büyük risk alerjidir. Bu yüzden tam anlamıyla kullanmadan yağ cildin küçük bir bölümünde(örneğin bilek için) denenmeli, gözlemlenmelidir. Yüksek doza maruz kalmamak ve alerjik riskleri en aza indirmek için uçucu yağı taşıyıcı yağ ile seyreltmek önerilen bir uygulama şeklidir. Karışım yağlar ve seyreltme işlemleri ile ilgili yazımıza buradan ulaşabilirsiniz.
Ağız Yoluyla: Alınan aktif maddelerin bir kısmı mide ve bağırsak bölgesinde emilir, bir kısmı karaciğerde metabolize edilir, bir kısmı da kana karışarak vücuda dağılır. Doz ayarlamasının en önemli olduğu kullanım şekli budur. Karaciğerin kapasitesinin aşılmaması hem gereksiz birikimi engeller hem de karaciğerin sağlıklı şekilde çalışmaya devam etmesi için önemlidir. Hem kullanımı kolaylaştırmak hem de uygun doz ayarlaması için, doktorunuz tarafından oral yolla kullanımı onaylanan uçucu yağ bir taşıyıcı yağ ile kullanılmalı ya da içeceklerin içine eklenip iyice karıştırıldıktan sonra tüketilmelidir.
Aromatik Yağlar Kullanılırken Nelere Dikkat Edilmelidir?
Aromatik yağlar fiyatı açısından da kalitesiz olana kıyasen kendini belli edecektir. Kaliteli bir uçucu yağ tercih edildiğinde etkisi görülecektir.
Ayrıca şişenin üstünde son kullanma tarihi/dolum tarihi/seri numaralarından herhangi birinin de olması yine güvenli kullanım açısından önemli bir detaydır. Uçucu yağların pompalı cam damlalıklı şişelerde değil kendi özel menfez azaltıcı damlalıklı kapaklarıyla şişelenmiş olmaları da yine yağların kalitesini direk etkileyen unsurlardan biridir.
Aromatik yağlar nedir, tedavi eder mi gibi soruları kişiler çok sık merak etmektedir. Uçucu yağların tedavi edici güçleri ve etkileri içlerindeki bileşenlere göre değişir. Bazı uçucu yağlar cildi tahriş edebilecek bileşenlere sahiptir ve bu tip uçucu yağların seyreltilmeden cilde uygulanılmaması her zaman için en doğru karardır. Seyreltilerek doğru kullanımı şifa olacakken yanlış uygulaması ile aynı uçucu yağı zararlı bir hale de gelebilir.
Yaralı, hastalıklı veya iltihaplı cilt genellikle aromatik yağlar için daha geçirgendir ve dermal reaksiyonlara daha duyarlı olabilir. Bu durumda cilt normalden daha fazla yağ emilebilir. Saflığından ve kalitesinden emin olmadığınız uçucu yağları açık yaralı, tahriş olmuş, iltihaplı cilde uygulamayın. Ciltte açık yara, güneş yanığı veya benzer bir hassasiyet varsa hangi yağları ne şekilde kullanabileceğinizi bu işin eğitimini almış bir uzmana danışmadan cilde herhangi bir müdahalede bulunmayın.
Uçucu Yağlarda Kalite
Aromatik yağlar nedir bu yağın kalitesini anlamak için gelişmiş kimyasal enstrümantal analiz metodları mevcuttur ve kesin kalite tayini için bunlar gereklidir. Bunun dışında görece isabetli ve çok daha basit testler yapmak mümkündür.
Çoğu uçucu yağ karakteristik bir kokuya sahiptir ve kaliteli bir yağın kokusu da yoğundur. Aromatik yağlar oda kokusu olarak da kullanılmaktadır. Uçucu yağların büyük kısmı kumaşa ya da bir peçeteye damlatıldıktan sonra buharlaşır ve ardında sadece bir renk kalıntısı bırakabilir. Uçucu yağlar suda çözünmez ve büyük bir bölümü suyun üstünde yüzer. Bu şartları sağlayıp sağlamadığını ev ortamında kolaylıkla test edilebilir. Bunlar dışında organik kaliteye dikkat edilmeli, yarı sentez ya da kimyasal muadil içeren ürünlerden kaçınılmalıdır. Yağı kullanmadan da kutusu ya da şişesi üzerinden çıkarım yapmak mümkündür. Etken madde oranı, yağın elde edildiği bitkinin latince isminin yazılmış olması, yağın varsa kemotipinin belirtilmiş olması, üretici firma ve sertifikasyonları hakkında yapılacak küçük bir araştırma da yeterli bilgiyi sağlayacaktır.
Aromatik yağlar satış yapan firmanın ya da kişinin mutlaka yeterli bilgiyi karşısındakine vermesi gerekmektedir.
Uçucu Yağların Fiziksel Özellikleri
Aromatik yağlar nelerdir, nasıldır en önemli özellikleri sudan hafif olmalarıdır. Bu özelliklerinden üretim safhasında bolca yararlanılır. Laboratuvar analizlerinde kullanılan bir diğer önemli özellikleri ise karakteristik optik rotasyonları ve kırılma indisleridir ve kalite tayininde bu referans değerlerinden sıkça yararlanılır. Çoğunluğu oda sıcaklığında sıvıdır, geneli renksizdir, karakteristik bir kokuya, acı ve baharlı bir lezzete sahiptirler. Koku ve lezzetleri, yağa aşina burun ve diller için kaliteyi ayırt edici bir parametre olarak değerlendirilebilir. Elbette uçucu yağların en önemli ortak fiziksel özelliği ise oda sıcaklığında uçmalarıdır.
Tüm ürünlerde %50 indirim, 750 TL ve üzeri alışverişlerinizde kargo bedava! Kapat