Aromaterapi Yağları Nasıl Kullanılır?
Aromaterapi yağları topikal uygulaması için, aromaterapi uygulayıcıları her zaman jojoba yağı, argan yağı veya hindistancevizi yağı gibi bir taşıyıcı yağ kullanmanızı söyleyecektir.
Bununla birlikte, çoğu uzman, cilt üzerinde kullanımı güvenli kabul edilen bazı yağlar (sedir ağacı, çay ağacı yağı, buhur ve lavanta gibi) olduğu konusunda hemfikirdir, ancak hala bu yağları bir taşıyıcı yağ ile kullanmayı öneren birkaç kişi vardır. Uçucu yağların gücü nedeniyle taşıyıcı yağlar son derece önemlidir. Uçucu yağlar gibi, taşıyıcı yağlar da bitkilerden elde edilir, ancak uçucu yağların aksine (badem ve hindistan cevizi yağları dışında), genellikle bitkinin yağlı kısımları olan tohumlardan, kabuklu yemişlerden ve çekirdeklerden yapılır. Bu nedenle uçucu yağların sahip olduğu yoğun aromalara sahip değillerdir.
Seyreltme İşlemi Neden Yapılmalıdır?
Vücudunuza veya yüzünüze uygulanmadan önce uçucu yağı seyreltme, yani uçucu yağı “taşıma” işlevini görürler. Uçucu yağ karışımınızın temelidir (genellikle “baz yağ” olarak adlandırılır). Taşıyıcı yağların her biri kendi terapötik değerlerine sahip olsa da, gerçek prensip iyileştirme ve onarıcı faydaları, besleyici cilt özelliklerine atfedilir. Ve çoğu zaman taşıyıcı yağlardan topikal güvenlik amacıyla bahsedilse de, kullanılmalarının birincil nedeni yine cilt için çok besleyici olmalarıdır. Aromatik yağlar harika nemlendiriciler oldukları için seçilirler ve hepsi onarıcı cilt özellikleri için tek başına kullanılabilir.
yağlar da bir uçucu yağ karışımında birleştirilebilir aslında bazen tavsiye edilir. Örneğin, hint yağı güçlü bir yumuşatıcıdır, ancak diğer taşıyıcı yağlarla seyreltilmeden kullanılamayacak kadar kalın ve yapışkan olarak kabul edilir. İşte yaygın olarak kullanılan bazı taşınan aromatik yağların bir listesi:
Argan Yağı: Hafif bir ceviz ve narenciye kokusuna sahip olan argan yağı, E vitamini ve esansiyel yağ asitleri ile doludur. Cildi besler ve iltihabı azaltır. Argan yağı, hızla çözüldüğü ve geride yağ veya yağ bırakmadığı için yüz yıkama veya yüz nemlendiricisi olarak işlev görebilir. Argan yağının raf ömrü yaklaşık iki yıldır.
Avokado Yağı: Topraksı, fındıksı bir kokuya sahip olan avokado yağı, cildi besler ve hücre yenilenmesini destekler. Derinlemesine nemlendiricidir ve temizleyici olarak kullanılabilir. Avokado yağının raf ömrü yaklaşık bir yıldır.
Kakao Yağı: Çikolata kokusuna sahip olan kakao yağı, kuru, çatlamış ve yaşlanan cildin yenilenmesine yardımcı olur. E vitamini açısından zengin, besleyici ve nemlendiricidir. Kakao yağının raf ömrü yaklaşık bir yıldır.
Hindistan Cevizi Yağı: Tropikal tatlı bir kokuya sahip olan hindistancevizi yağı, diğer yağların çoğundan daha hızlı cilde nüfuz edebilir. Kuru cildi yatıştırır ve iltihabı, tahrişi ve kaşıntıyı azaltır. Hindistan cevizi yağının raf ömrü yaklaşık iki yıldır.
Fraksiyonlu Hindistan Cevizi Yağı: Kokusuz bir yağ olan fraksiyonlu hindistancevizi yağı, hindistancevizi yağının (doğal olarak) rafine edilmiş bir versiyonudur. Cilde hızla emilen hafif, nemlendirici bir nemlendiricidir. Beş yıl veya daha fazla raf ömrüne sahiptir.
Jojoba Yağı: Hafif tatlı bir kokuya sahip olan jojoba yağı, cildin ürettiği doğal bir yağ olan “sebum”a benzerliği nedeniyle taşıyıcı yağ olarak kullanılır. Hassas veya kuru ciltler için besleyici bir yağdır. Jojoba yağının neredeyse sınırsız bir raf ömrü vardır.
Hint Yağı: Bazı insanlar hint yağının kıvamı gibi koktuğunu söylüyor: kalın ve yağlı. Koku biraz uçucu yağ ile evcilleştirilebilir. Yine de hint yağı, her türlü cilt rahatsızlığı için en iyi yağlardan biridir: egzama, sedef hastalığı, dermatit. Kalın kıvamı nedeniyle, cildin geniş bölgelerine masaj yapılacak bir taşıyıcı yağ karışımı için hint yağının sadece yüzde onu önerilir. Yaklaşık bir yıllık raf ömrüne sahiptir ve buzdolabında saklanmalıdır.
Difüzör Ne İşe Yarar?
Uçucu yağları kullanmanın en yaygın ve en basit yolu bir difüzördür. Bir difüzör, seçtiğiniz yağın veya yağ kombinasyonlarının saatlerce havada asılı kalmasına izin vererek, arzu ettiğiniz fiziksel veya duygusal faydaları sağlayarak, arzu ettiğiniz iyi hissetme etkilerini elde ederek veya sadece bir odayı güzel kokulu veya havasız hale getirir. kaynaklı patojenler. Bir difüzör kullanmak için üreticinin talimatlarını izleyin – çünkü birçok farklı difüzör türü vardır. Kullanımı kolay bir difüzör seçin.
Limon veya mandalina gibi canlandırıcı yağları yaymak neşeli bir atmosfer yaratmaya yardımcı olabilir. Lavanta veya bergamot gibi rahatlatıcı yağların yayılması sakinleştirici bir atmosfer yaratmaya yardımcı olabilir. Okaliptüs veya çay ağacı gibi anti bakteriyel yağları yaymak, hava yoluyla bulaşan patojenlerin odayı temizlemesine yardımcı olabilir. Bu yağlardan herhangi birini veya seçtiğiniz bir karışımı dağıtmak havayı tazeleyecek ve odayı kötü kokulardan arındırmaya yardımcı olacaktır.
İnhalasyon Yöntemi
Avucunuzun içine birkaç damla koyun ve ellerinizi birbirine sürtün. Ellerinizi burnunuzu ve ağzınızı kapatarak 3 ila 5 derin nefes alın. Daha sonra, yapmakta olduğunuz göreve devam etmeden önce kendinize dinlenmek için en az 3 dakika verin. Bu yöntem sadece belirli yağlarla uygulanmalı ve eller gözlerden uzak tutulmalıdır. Güvenli inhalasyon için bir bez, pamuk top, mendil veya elinizde başka bir şey yoksa katlanmış bir kağıt havlu üzerine 1 ile 3 damla uçucu yağ yerleştirilebilir.
Banyoda Kullanımı
3 ile 6 damla esansiyel yağı bir taşıyıcı yağ ile karıştırın ve ılık su akarken bir banyoya ekleyin, yağların çoğunun yüzeye çıkmasını önleyin. Uçucu yağlar içeren bir banyo, yalnızca cilde nüfuz etmenin faydalarını değil, aynı zamanda inhalasyonun faydalarını da almanızı sağlar. Daha da iyisi, banyo suyundaki taşıyıcı yağ cildinizi nemlendirecektir.